lauantaina, syyskuuta 01, 2012

ELOKUVIENI MESTARITEOKSET 144

Smoke (Smoke, USA 1995) ohjaus: Wayne Wang ja Paul Auster, kuvaus: Adam Holender, leikkaus: Maysie Hoy, musiikki: Rachel Portman, pääosissa: William Hurt, Harvey Keitel, Harold Perrineau Jr., Stockard Channing, Forest Whittaker. Tuotanto: Greg Johnson, Peter Newman, Hisami Kurowa/Miramax, Eurospace Productions, Smoke Productions, Nippon Film Development and Finance.

Auggie Wrenin (Harvey Keitel) brooklynilaiseen tupakkakauppaan sijoittuva Smoke on aasialais-amerikkalaisen elokuvaohjaajan Wayne Wangin ja newyorkilaisen kirjailijan Paul Austerin hieno yhteistyö. Tosin esimerkiksi yhdysvaltalaisia ohjaajia käsittelevässä "Contemporary North American Director"- teoksessa Austerin nimeä ei mainita Smoken kohdalla. Taas Austerin intensiivisen "The New York Trilogyn" esittelyssä brooklynilaiskirjailija esitellään niin Smoken kuin sitä seuranneen rinnakkaisteoksen Blue in the Facen (1995) ainoana tekijänä. Fakta on tämä: Wang ja Auster toiivat yhteistyössä elokuvan toteuttajina.
Smoke sai ensi-iltansa Suomessa 15.9. 1995 Eerikinkadun Andorrassa. Alettiin elää aikaa, jolloin Helsingin Sanomien Nyt-liite alkoi olla totisinta totta. Elokuva-arvostelut siirrettiin kantalehdestä liitteeseen. Työmääräni kasvoi, sillä aloin pitää liitteessä joka perjantai palstaa, jossa esiteltiin television pääkanavien viikon kaikki elokuvat. Arvioin ne kantalehdessäkin päivittäin, mutta pidin tarkasti huolta, että jutut olivat erilaiset näissä kahdessa mediassa.
===============================================================================
Wayne Wang (s. 1949) kasvoi Hong Kongissa. Hänet koulutettiin englanninkielisessä jesuiittakoulussa. Wang muutti vuonna 1967 Kaliforniaan, Yhdysvaltoihin. Hän opiskeli Foothill Collegessa. Wangin elokuvaohjaajan ura alkoi 1981.
Esikoisteos Chan is Missing käsitteli aasialais-amerikkalaisten perheiden identiteettiongelmia. Elokuva kuvattiin mustavalkoisena 16 mm:lle. Tapahtumat sijoittuivat San Franciscon Chinatowniin. Wangin tyyli lähenteli cinema-véritéen periaatteita. Jean-Luc Godardin vaikutteet olivat selvät. Wayne Wang sai hyvät kritiikit, joten jatko oli turvattu. Myöhemmistä ohjaustöistä mainittaakoon Slam Dance (1987) ja The Joy Luck Club (1993). Jälkimmäinen on Amy Tranin romaanin melodramaattinen filmisovitus. Kerrotaan kiinalaisista maahanmuuttajanaisista Yhdysvalloissa.
Paul Auster on huomattava amerikkalainen nykykirjailija, joka julkaisee uusia teoksia kuin Woody Allen filmejä. Kuten Allen myös Auster kuvaa New Yorkia. Hän asuu Brooklynissa. Löysin Austerin oikeastaan Smoke-elokuvan kautta. Tuli sitten hankittua kiivaasti Austerin romaaneja alkukielellä ja suomennettuina.
"The New York Trilogyn" lisäksi fantastisia lukuelämyksiä ovat olleet "Mr. Vertigo", "The Brooklyn Follies", "Man in the Dark" ja "The Book of Illusions". Kirjallisuuskriitikoiden mukaan Paul Auster käänsi huomattavan luvun amerikkalaiseen nykykirjallisuuteen. Village Voice-lehti ylisti, että Auster on keksinyt aivan uuden tavan kertoa tarina.
===============================================================================
Viiteen lukuun jakautuva Smoke-elokuva tapahtuu vuonna 1990 brooklyniläisessä kaupunkimiljöössä. Tupakkakaupassa ja sen kulmilla käy jatkuva hyörinä. Ihmiset tulevat kertomaan pienistä iloistaan ja suuremmista suruistaan. Auggie on hyvä kuuntelemaan kanssaihmisiä. Hän on kuin amatööri-psykologi, jolle voi kantaa huolensa.
William Hurt näyttelee kirjailija Paul Benjaminia, joka käy ostamassa tupakkakaupasta sikarit. Paul kirjoittaa pienessä luukussaan, mutta työ ei ole oikein sujunut viime aikoina. Paul Benjaminin harmaa elämä muuttuu, kun hän törmää kadulla isäänsä etsivään 17-vuotiaaseen mustaan poikaan (Harold Perrineau). Pojasta tulee kirjailijan innoittaja ja puhekumppani. Yksinäisten iltojen ahdistus murtuu.
Smoke on täynnä sivuhenkilöitä ja -tarinoita. Tupakkakauppa sitoo solmut yhteen. Jokainen henkilö (mm. Forest Whitakerin esittämä raajarikko korjaamonomistaja) elää pienten askareiden ja tunteiden katveessa. Joskus tunteet räjähtävät, joskus mielen ahdistus hellittää, kun saa puhua ja tilittää. Auggie Wrenin kaupassa on täydellinen ilmaisunvapaus.
Smoke on rikas improvisaatio, antropologinen elokuva urbaanista maailmasta, kaupunkilegendojen syvä lähde. Elokuvan punaisena lankana kulkee Auggie Wrenin joulukertomus varastetusta kamerasta ja iäkkäästä sokeasta naisesta. Se on kerrottu sanojen, ilmeiden ja kuvien humalluttavana kamarimusiikkina. Smokessa näkyy tekijöiden humanistinen perusasenne. Ja kuvissa välkkyy kaunis, humoristinen ja melankolinen sävytys.
Smoke on raikas tuulahdus ja ainutlaatuinen täysosuma 1990-luvun amerikkalaisessa elokuvassa. Tom Waits laulaa "Who Are You This Time". Charlie Parkerin "Koko" ja "April in Paris" rytmittävät osuvasti kohtauksia.


 

Ei kommentteja: